Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Κρητικά προϊόντα σ’ όλο τον κόσμο...


Κανείς ίσως από εμάς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Κρήτη εξάγει ετησίως στην Αμερική 1 έως 1,5 τόνο παγωτού, παρασκευασμένου από αγνό πρόβειο γάλα. Επίσης δύσκολα θα πιστέψουμε ότι η μεγαλόνησος εξάγει... χοχλιούς στη Γαλλία και λάβδανο (!) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι οι Γκαγκάλες... ανταγωνίζονται τη βασίλισσα των ζυμαρικών, την Ιταλία, καθώς εξάγουν ετησίως τόνους από παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά σε χώρες της Ευρώπης, ενώ η... χάρη τους και η νοστιμιά τους φτάνουν ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία, εντατικά δε προετοιμάζεται το έδαφος προκειμένου να τα γευτούν ακόμη και οι Αυστραλοί. Το ίδιο όμως ισχύει για το Κρητικό μέλι, ακόμη και το πετιμέζι.
Ειδικότερα, το ανόθευτο θυμαρίσιο μέλι ήδη κατακτά την Αμερική και την Ιαπωνία ανάμεσα σε άλλες χώρες, ενώ πολύ σύντομα εάν κλείσει μια μεγάλη εμπορική εξαγωγή στις HΠA, οι Κρητικοί θα το αναζητούν με το... κιάλι στην αγορά. Την ίδια στιγμή αυξάνεται στην ενδοχώρα του νομού η καλλιέργεια αρωματικών φυτών, βοτάνων δηλαδή, και ήδη χώρες της δυτικής Ευρώπης εισάγουν δεκάδες κιλά απο... φλισκούνι μέχρι και... μαντζουράνα.
O πρόεδρος του Συνδέσμου Eξαγωγέων Κρήτης, κ. Καλαμπόκης επισήμανε ότι τα τελευταία δυο με τρία χρόνια, παρατηρείται έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην Κρήτη, σε χώρες που ούτε ποτέ φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να τις προσεγγίσουμε με τα προϊόντα μας. H Κρήτη -χωρίς αυτό να θεωρηθεί υπερβολή- προσπαθεί να αντισταθεί και στην κινεζική "επέλαση", με εξαγωγές παραδοσιακών προϊόντων σε δύσκολες αγορές, τονώνοντας το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών που δυστυχώς παραμένει με αρνητικό πρόσημο.
O δραστήριος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, πρόεδρος των εξαγωγέων στην Κρήτη, κ. Kαλαμπόκης επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των εξαγωγών, και τα αποτελέσματα είναι όντως θεαματικά, αφού πολλά Κρητικά προϊόντα ήδη εξάγονται σε δύσκολες αγορές όπως της Αμερικής, της Ιαπωνίας, της Κίνας, των αραβικών χωρών, ακόμη και της Αυστραλίας.
O κ. Kαλαμπόκης για παράδειγμα, ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων "Θέμις Παγωτά" και "Σητειακός Μύλος", εξάγει ετησίως μέχρι και 1,5 τόνους παγωτό, παρασκευασμένο από πρόβειο γάλα, στην Αμερική.
Όπως έχει αναφέρει", οι HΠA σήμερα κυριαρχούν στη βιομηχανία παγωτού σε όλη την Αμερική, ενώ κατέχουν σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς στο συγκεκριμένο προϊόν. "Καταφέραμε κάτι πολύ δύσκολο, και έτσι σήμερα εξάγουμε στο Nιου Tζέρσεϊ σε ετήσια βάση μέχρι και 1,5 τόνους από το παγωτό μας και αυτό που έχει ενθουσιάσει είναι η γεύση του, αφού οι Αμερικανοί δεν έχουν δοκιμάσει παγωτό που έχει παρασκευαστεί από πρόβειο γάλα".
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι εξαγωγικές ποσότητες θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερες, ωστόσο η αεροπορική μεταφορά τους δημιουργεί προβλήματα, λόγω και της μεγάλης απόστασης". Ωστόσο, τα προϊόντα του "Σητειακού Μύλου" κατακτούν με αλματώδεις ρυθμούς την Ευρώπη, την Ασία και την Ιαπωνία, γλυκαίνοντας... εκατομμύρια καταναλωτών.

www.bioworld.gr

Κέρδισε χρήματα μέσω του site σου κάνωντας κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου